Tips inför pilgrimsvandring till Santiago de Compostela

Somrarna 2016 och 2018 gick jag delar av pilgrimsvandringen i Spanien. I augusti och september 2023 gick jag varenda centimeter på El Camino, från Saint-Jean-Pied-de-Port till Santiago de Compostela och vill gärna dela med mig några tips ifall du känner inspiration att gå vägen till Santiago de Compostela.
 
 
Förberedelse för dig som inte vandrat tidigare och vill gå El Camino Santiago de Compostela från Saint-Jean-Pied-de-Port.
 
1. Läs bloggar om vandring.
Mitt tips är förutom min egen farmorsresa.blogg.se där dagsvandringarna 2023 ligger som dagboksanteckningar, men också Magnus Fyrfalks blogg fyrfalkcamino.se som finns som länk till höger här på sidan. Det finns massor av andra sidor om Caminon som du kan söka dig fram på.
 
2. Prata med andra om vandring.
Oavsett om det är vid fikabordet på jobbet eller på sociala medier så får du tips och råd om andras erfarenheter. "Plocka russinen ur kakan" - ta till dig det som matchar dig.
 
3. Börja gå hemma.
Leta dig ut i terrängen på hemmaplan, snöra på dig gympaskor och häng en ryggsäck på ryggen med en flaska vatten, nötter och russin, frukt och/eller en smörgås i. Prova att vandra en eller ett par timmar beroende på vilken kondition du är i. Ta inte ut dig i början. Vandringen ska vara njutbar så att lusten byggs på för fortsatta vandringar.
 
4. Tänk på säkerheten.
Vandra gärna med någon om du känner dig osäker till en början. Det är bra att vara två ifall något händer, det kan vara allt från en stukad fot till att vara vilse. Se till att mobilen är fulladdad innan du går hemifrån och för säkerhets skull att du har berättat för dina närmaste att du går ut på vandring och vart du går. Berätta hur länge du beräknar vara hemifrån. Sunt förnuft helt enkelt speciellt om du tar dagsturer i områden du inte är bekant med.
 
5. Vandra i olika väderlekar.
Vandra gärna i olika väderlekar och årstider för att känna av vad du behöver och vad du inte behöver inför din vandring i Spanien. Längre sträckor i kuperad terräng behöver andra slags skor än vad kortare sträckor på slätmark behöver. Prova dig fram. Det är din vandring och den ska kännas bra för dig.
 
6. Rasta, pausa och ta det lugnt.
Vandring ska vara lustfyllt och inte något som måste göras för att komma fram till målet. Stanna upp lite då och då. Rasta, vila och pausa så att kroppen får anpassa sig, fötterna behöver vila liksom benen. 
 
7. Drick vatten.
Oavsett väderlek så svettas kroppen vid vandring. Fyll på med lite vätska varje halvtimme. Är det varmt behöver du dricka mer. Är du på långvandring behöver du också tillsätta mineraler till kroppen om du dricker mycket vatten. Tänk på att heller inte överdriva vätskeintaget. Balans kan vara ett ledord här och titta på kissets färg.
 
8. Kängor och fötter.
Vid långvandring och i terräng behöver du kängor med skaft och kraftiga sulor för att minimera skador på fötterna. Det finns massor av olika slags kängor och mitt tips är att kolla av med andra, gå och prova olika slags kängor och framför allt - om du ska vandra där det är varmt måste du ha en känga som är en storlek större än vad du brukar ha i skor. Fötterna svullnar i värmen och måste få plats i kängorna.
 
Jag har sett vandrare som gått både i sandaler med klack och i gympaskor. Var och en är sin egen vandrare. Fundera på vad du tror att dina fötter klarar av. Äventyra inte din vandring genom att slarva med skorna. 
 
9. Gå in kängorna och vårda dem.
A och O för att vandringen ska bli lustfylld är att kängorna är ingådda. Du behöver många mil i kängorna för att anpassa fötterna. Ta god tid på dig att vandra in kängorna på hemmaplan innan du åker iväg.
 
Håll kängorna rena och fetta in dem lite då och då om du har skinnkängor. 
 
10. Ryggsäck och packning.
Kolla av olika slags ryggsäckar. Det finns ryggsäckar som är anpassade för smala axlar och små kroppar. Jag har en ryggsäck som är på 36 liter, som har spalt mellan ryggen och säcken (så luften kan cirkulera) och den har räckt gott och väl båda gångerna. Prova olika säckar och framför allt ska den sitta som en smäck på din kropp. 
 
Packa ryggsäcken och ta sedan bort hälften. Packa aldrig ryggsäcken mer än 10% av din kroppsvikt. Packa hellre så lite som möjligt. Om du behöver något kan du köpa det under vandringen. Tung ryggsäck tär på knäna. Tänk på att du ska bära säcken i 80 mil. 
 
11. Strumpor/sockor.
Strumporna/sockorna behöver vara i ett material som andas. Ullsockor är det bästa, enligt mitt tycke. Ull andas och ger värme när det är kallt och "svalka" när det är varmt.
 
11. Nya strumpor/sockor.
Strumporna/sockorna behöver också vara ingådda. Det kan bli veck på nya som i sin tur skapar skavsår, nya strumpor/sockor kan dessutom vara lite hårda och sträva mot fötterna. 
 
12. Ingådda och dubbla strumpor/sockor.
Se till så att strumporna/sockorna är hela. Ska du vandra långt kan du behöva ha dubbla strumpor/sockor i kängorna. Anledningen till dubbla strumpor/sockor är att det tar bort friktionen på fötterna och du slipper skavsår. Först ett par tunna och sedan ett par tjockare utanpå alternativt två par tunna på varje fot. Jag har mött vandrare som haft nylonstrumpor och sedan ett par strumpor utanpå. Prova dig fram vad som känns bäst för dig.
 
Du kan gå med enbart ett par strumpor och då är tipset att du inte går för fort. Ta det lugnt och speciellt de första tre dagarna. 
 
13. Antal strumpor/sockor.
Vid långvandring behöver du byta till rena och torra strumpor/sockor lite då och då under dagen. Är det värme på 25 grader eller mer och du går 8 timmar kan du behöva byta flera gånger under dagen. 
 
14. Kläder.
Det kan vara bra att ha byxor som sitter ledigt, går att göra om till shorts och har benfickor. I benfickorna kan du lägga sådant som du behöver komma åt snabbt utan att behöva kränga av dig ryggsäcken. Ulltröjor för långvandring i värme är mitt tips. Merinoulltröjor är sköna och sitter ledigt på kroppen. Det finns också ulltrosor, vilket är bekvämt.
 
Jag har sett vandrare på El Camino som går i åtsittande tränings- och gymkläder och du behöver prova vad som gäller för dig. Ha de kläder som du upplever är bäst för dig. Prova dig fram.
 
Kläderna du har på dig på dagen behöver tvättas/sköljas upp efter dagens vandring och därefter torkas. Ofta är luftfuktigheten hög och kläderna hinner inte att torka under natten. Fäst kläderna med säkerhetsnålar på ryggsäcken under vandringen så torkar de med all säkerhet på någon timme eller två i solskenet.
 
Om det är regn? Nöden är uppfinningarnas moder, brukar det heta. Lägg de fuktiga eller blöta kläderna mellan locket och själva säcken, skaka och lufta dem vid varje paus och häng upp dem direkt när du vandrat klart för dagen.
 
15. Guidebok.
En guidebok är bra att ha. I den kan du se dagssträckor, få tips och råd och lära känna leden innan du går. Låna på biblioteket eller köp en egen. Mitt tips är John Brierley A pilgrim´s guide to the Camino de Santiago och som jag också länkar till på höger sida. Den har det mesta som jag upplever kan behövas under vandringen.
 
Observera att hans guidebok kommer ut i nya versioner lite då och då t ex för att alberge stängs eller nya öppnas. Det finns en ny version för hans guidebok 2023, vilken blev den sista för honom då han tyvärr gick ur tiden i juli 2023. Hans dotter har tagit över stafettpinnen så att säga och en ny uppdaterad version 2024 finns nu tillgänglig att köpa för den som vill. 
 
 
Kolla på nätet, på biblioteket och i bokhandeln vilken guidebok som passar dig. När du bestämt dig börja bläddra, läs och skapa dig en bild av vägen till Santiago de Compostela, att vara förberedd är att vara vaken inför det som kommer.
 
16. Resans längd.
Hur länge kan du vara hemifrån? Hur länge vill/kan du vandra? En del går några dagar, en vecka eller två medan andra går i fem veckor eller mer. Kolla sträckorna i guideboken, vilka sträckor känns relevant för dig om du inte går hela? 
 
Mitt tips om du har max en vecka på sommaren: Gå mellan Saint-Jean-Pied-de-Port och Pamplona. Den är tuff, vacker och skön. Vill du ha Compostelladiplomet går du i stället de sista 10 milen mellan Sarria och Santiago de Compostela.
 
De finns de som går en vecka och kommer tillbaka ett annat år och fortsätter att gå där de slutade senast. Jag rekommenderar ändå att gå hela vandringen utan uppdelning. Jag har gjort båda och ser vilken otrolig skillnad det är att gå hela vandringen på en gång. Har du den möjligheten så tveka inte. Det är både fantastiskt och oslagbart.
 
Planera också in vilodagar om du går stora delar av leden - för hela dig (inte bara för att vila fötterna). Besök kyrkor, museum eller bara snurra runt och se en ny plats där du aldrig har varit tidigare. Fika, vifta på fötterna i dina flip-flop och njut av att vara där du är. 
 
17. Till Saint-Jean-Pied-de-Port.
Saint-Jean-Pied-de-Port i Frankrike är en av många startplatser för att gå Caminon. Det är den mest kända och härifrån är leden tydligt markerad på de flesta ställena. De gula pilarna och de blå skyltarna är frekventa och du kommer inte att gå vilse. Många spanjorer som går hela leden börjar i Roncevalles som ligger på spanska sidan av Pyreneerna. 
 
Beroende på var i Sverige du bor kan du behöva "sy ihop" din resa till Sjpdp. Jag reser från Stockholm och har åkt en gång med billighetsflyg direkt till Biarritz och en annan gång med Air France till Paris med byte till inrikesflyg till Biarritz. Den tredje gången med SAS direkt till Biarritz. De två första gångerna köpte jag biljetterna ett år innan jag skulle resa och kunde därför köpa biljetterna mycket billigt. Den tredje gången hade jag en voucher som höll på att gå ut så den var bara att nyttja.
 
Åker du via Paris och till flygplatsen Charles de Gaulle från Sverige behöver du byta flygplats till Orly där inrikesflyget till Biarritz går. Du tar en shuttlebus från Charles de Gaulle i norra Paris till Orly i södra och resan tar dryga timmen.
 
I Biarritz tar du lokalbuss nr 3 till Bayonne, som ligger ungefär 15 minuters bussresa ifrån Biarritz. Bussarna hittar du precis utanför terminalen på höger sida när du kommer med flyget. År 2023 kostar en bussbiljett 2,50 euro.

Från bussens slutstation i Bayonne tar du en 10 minuters promenad över bron till La Gare (tågstationen) och köper tågbiljett till Saint-Jean-Pied-de-Port. Tågbiljetten ligger på en hundring drygt.
 
Det finns en butik/kiosk i vänthallen och toaletterna hittar du på perrongen i gatuplan. Gå igenom vänthallen, ta höger och ca 20 meter bort hittar du två toaletter. 
 
Tåget kör mellan Bayonne och Saint-Jean-Pied-de-Port, så där tåget kommer in där tar den också samma väg ut från stationen. Kan vara bra att tänka på om du vill se vyerna, bäcken och stenformationerna. Jag har åkt från plattform D de två gånger jag tagit tåget så det kan vara en hint, annars kommer den informationen på tavlorna 20 minuter innan avgång. 
 
Kom ihåg att låta blicken vandra utanför tågfönstret under resans gång. Efter ungefär halva resan är vyerna fantastiska om du sitter på höger sida i tågets färdriktning. 
 
Var förberedd på att tågpersonalen kan strejka eller att tåget helt enkelt ställs in. Jag har åkt buss en gång, en annan gång med ett tåg som gick några timmar senare till Sjpdp.
 
18. I Saint-Jean-Pied-de-Port.
Från tågstationen tar du till vänster, över gatan och sedan rakt upp till porte de France sedan till rue de Citadella som är huvudgatan, det tar ca 5-10 minuter beroende på hur snabbt du går uppför. Här finns härbärgen där du kan sova och här finns också kontoret (nummer 39) där du köper ditt Compostelapass. Du hittar det på vänster sida en bit upp i backen.
 
Det är ungefär 200 personer som går från sjpdp varje dag. I september månad dubblas antalet. Det kan vara värt att boka en natt hemifrån om du vill övernatta på en av byns härbärgen. Annars finns tre hotell i byn men då blir prisbilden en annan. 
 
Compostelapasset behöver du för att få ditt diplom i Santiago de Compostela. Du köper passet för 2,50 euro (2023) och ser till så att du får två stämplar varje dag i det. Information om allt detta får du på pilgrimskontoret på rue de Citadella 39. Tidigare har endast en stämpel behövts om man går från Sjpdp tll Santiago. Det är tydligen ändrat på då informationen ges att två stämplar varje dag behövs 2023.
 
Den sista stämpeln som du får i Santiago de Compostela kommer att stämplas på sidan 2 under ditt namn som skrivs redan i sjpdp. 
 
Stämplarna får du på albergue, på andra övernattningsställen, i kyrkor och på caféer. Fråga om de har en compostellastämpel dit du kommer, i värsta fall blir svaret: Nej.
 
I Saint-Jean-Pied-de-Port (Sjpdp) finns det det mesta att köpa ifall att du har glömt något hemma. Om du åker med ryggsäcken som handbagage och behöver gå-pinnar kan du köpa det här i Sjpdp. Det finns åtminstone två butiker för pilgrimer på rue de la Citadella där du kan botanisera om du vill eller behöver. En av dem ligger mitt på rue de Citadella och legat där sedan 2009. Annars är bergsbyn fullt utrustad med restauranger, turistbutiker och glass. 
 
En del tycker att det är fånigt med gå-pinnar. En annan att det är tjafsigt att hålla på med medan en del anser att det är väl behövligt. Det är höjder där gå-pinnarna kommer väl till pass både uppåt och nedåt. De kan även komma väl till pass vid andra tillfällen också och där en minst anar det. Kommer du via Bayonne finns en sportbutik inte långt ifrån där bussen från Biarritz stannar. 
 
Snäckan, pilgrimssnäckan är ett signum att du är på vandring till Santiago de Compostella. Köp en och fäst på ryggsäcken, du kommer att få många uppmuntrande Buen Camino under vägens gång både från lokalbefolkningen och andra vandrare och pilgrimscyklister. Det hör till god ton på vandringen att alla hälsar så på varandra.
 
Snäckan finns både på pilgrimskontoret där du donerar en peng för att få den och i pilgrimsbutiken på rue de Citadella. 
 
Det finns som sagt restauranger och butiker i byn om du är hungrig. Har du en stund över på kvällen innan sängdags kan en nätt promenad i den backiga byn vara något att ta sig för om du inte sitter på en restaurang resten av kvällen för att komma i form.
 
19. Första vandringsdagen.
Din första vandringsdag kommer troligen att vara den tuffaste. Från Sjpdp ska du upp i Pyrennerna och om vädret tillåter och du går Route de Napoleon så har du en vandring upp på 1450 m ö h att ta dig igenom innan det bär nedåt.
 
Om du upplever att du behöver ta denna första vandringsdag i två etapper finns det (2023) flera albergue mellan Sjpdp och Roncevalles. Ett av dem heter Orisson efter knappt 8 km och är populärt. Det kan vara fullsatt om du vandrar på sommaren. Se till att du i så fall bokar den natten i god tid. Har du skaffat dig John Brierleys guidebok finns telefonnummer till samtliga övernattningar på vägen i den precis som den information du får på pilgrimskontoret. 
 
Det finns en alternativ väg genom Pyrennerna och det är via Valcarlos. Jag har inte gått guidebokens rekommenderade väg utan gått utmed bilvägen vilket jag inte rekommenderar någon att göra, det är bitvis förenat med livsfara. Jag gjorde det (2018) endast för att jag behövde "en snäll väg" för ryggen som var opererad 6 månader tidigare. 
 
Guidebokens rekommenderande väg till Valcarlos är säkert fin och trevlig att gå men du behöver också gå utmed en väl trafikerad väg utan trottoar, vilket du inte behöver om du går route de Napoleon. Det finns en bilväg på route de Napoleon också men den är inte så trafikerad däremot har de som kör där en ganska hög hastighet så var uppmärksam.

Välj själv vilket som känns bäst för dig. Jag rekommenderar den tuffare men ändå vackrare route de Napoleon om vädret tillåter.
 
Du ska ändå upp i Pyrennerna oavsett vilken väg du än väljer. Via Valcarlos är det brant uppåt i slutet av vandringsetappen och inte lika länge som via route de Napoleon där det är uppåt hela tiden.

Pilgrimskontoret går nu 2023 ut med en varning att inte gå de sista 4-5 km ner till Roncevalles via skogen. Det är alldeles för många som skadat sig i den branta terrängen.

Det finns varningsskyltar uppsatta så följ råden du får på pilgrimskontoret och följ skyltarna så slipper din caminovandring ta slut alldeles för tidigt. Pilgrimskontoret rekommenderar vägen som går via Ibaneta och som är något längre. 

Ta god tid på dig. Kom ihåg: Pausa, vila, rasta. Andas, njut, drick vatten, ät något lite då och då. 
 
20. Film
Om du känner för det så finns det en film med Martin Sheen som heter The Way som du kan titta på innan du åker. Filmen utspelar sig på vägen mellan Sjpdp och Santiago även om det finns delar som inte är exakta eller precisa men det är väl en regissörs frihet skulle en kunna säga.
 
Sevärd film där en också kan se hur människor förändras under hand. 
 
21. Förslag på minimal packlista för din ryggsäck i sommarvandring. 
 
Packlista för sommaren 2023
1. Ingådda vandringskängor
2. Tre - fyra par ingådda merinoullstrumpor
3. Vidbrättad hatt
4. Två par byxor (som går att göra om till shorts). Ett par på kroppen, ett par i säcken.
5. Två merinoulltröjor (kort ärm). En tröja på kroppen och en i säcken.
6. Två tunna bh (ja, du fattar...)
7. Tre trosor
8. Tvål i kopp
9. Tandborste, liten tub tandkräm, deo, liten resetub lotion
10. Liten resetub solskydd 30+
12. Tunn sommarsovsäck
13. Solglasögon
14. Tunna regnkläder (jacka och byxor)
15. Liten snabbtorkande duschhandduk
16. Flip-flop
17. Säkerhetsnålar (4 stycken)
18. Nagelklippare
19. Guidebok
20. Kontanter i euro, kort, pass
21. Camelbak (vattenpåse med slang) eller vattenflaskor. Minimum 1.5 liter med extra vatten på vissa sträckor.
22. Glasögon, munskydd, mobil och laddare
 
Jag använder samma ryggsäck och vandrarkängor som förut.
 
Tips:
 
1. Använd regnjacka och regnbyxor inte poncho. Poncho blir tjafsigt omkring kroppen när du kränger på dig ryggsäcken. Du kan välja efter väderlek om du ska ha bara regnjacka eller både jacka och byxor.
2. Använd en tunn och lätt sommarsovsäck. Rulla ihop den och lägg i en 5-liters plastpåse så slipper du kränga tillbaka den i den ursprungliga tighta påsen som kan ta både armkraft och energi ifrån dig.
3. Använd camelbak/vattenpåse i ryggsäcken. Lätttillgängligt att dricka ifrån och inget som hänger på utsidan av säcken. Annars två lätta vattenflaskor lättillgängligt i ryggans ytterfack.
 
Lycka till på din vandring mellan Saint-Jean-Pied-de-Port och Santiago de Compostela. Se till att den blir din vandring, att du har förberett dig lagom både mentalt och fysiskt. 
 
 
Buen Camino!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: